Fransa, Türk savunma sanayi dron ekosistemi hakkında rapor hazırlattı.

Strateji
Fransa Savunma Bakanlığının hazırlattığı raporun ilk sayfalarında yer alan şema.

Fransa Savunma Bakanlığı, Türk savunma sanayi şirketlerini ve kurumlarını detaylıca inceleyen rapor hazırlattı.

Fransa Savunma Bakanlığı tarafından fonlanan çalışmada Türk savunma sanayi dron üretim tesislerinin, ar-ge bölgelerinin uydu görüntüleriyle desteklenmiş incelemeleri yapıldı. Rapor; Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’na (KOSGEB) kadar savunma sanayi ekosistemini geniş bir açıdan ele alıyor. Araştırmayı özel bir araştırma şirketine yaptıran Fransız Savunma Bakanlığının daha önce yaptırdığı çalışmalara bakıldığında hiçbirisinin Türk savunma sanayi raporu kadar detaylı olmadığı görülüyor. Bu da Fransızların Türk savunma sanayisinin gelişimini yakından takip ettiklerini gösteriyor.

Raporda dikkat çeken hususlardan birisi de Türkiye’nin Afrika’daki İHA/SİHA hareketliliği. Türk SİHA’larının Afrika ülkeleri tarafından aktif olarak kullanıldığını gösteren raporda, Fransızların Afrika’daki başarısız girişimlerinin ardından gelen Türkiye’nin başarılı atılımlarının dikkat çektiği görülmekte. Afrika ülkelerinde terör örgütlerine karşı artan SİHA kullanımında Türk SİHA’ları ilk sırada yer alıyor. Kullanıcıların memnuniyetleri ürünlerin ihracını daha da arttırıyor.

Türk insansız deniz araçları hakkında raporda yer alan bilgiler.

Diğer bir nokta ise insansız deni aracı (İDA) konusunun Fransızların merceğinde olması. ULAQ, MARLIN, ALBATROS, SALVO gibi Türk insansız deniz araçlarının üzerinde durulmuş. Raporda bulunan bilgiler, açık kaynaktan elde edilmiş bilgiler olsa da detaylı bir rapor olarak öne çıkmaktadır. Özellikle Baykar’ın üretim tesisleri uydu görüntüleriyle desteklenerek incelenmiş ve Türkiye’nin savunma sanayi ekosisteminin nasıl kurulduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Türk savunma sanayinin katlanarak artan başarısı sonrası bu tarz raporların olması doğaldır. Rapor, istihbarat açısından açık kaynak bilgilerini temel alması nedeniyle detaya inmesi imkansız olsa da diğer ülkelerin merakının da somut örneği olmuştur.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir